Deventer Post

Posted: 30 september 2018 by Maria Logtenberg

Nieuw in Epse: Ayurvedapraktijk Sensum
di 25 sep 2018

Epse - Vanaf 1 oktober 2018 kan men terecht bij Ayurvedapraktijk Sensum in Epse aan de Lochemseweg 39. Eigenaresse Maria Logtenberg opent dan haar deuren voor kliënten. Er zullen regelmatig gratis inloopspreekuren zijn. De eerste is op vrijdag 5 oktober tussen 15.00 uur en 17.00 uur.

,,Ayurveda betekent letterlijk ‘wetenschap van het leven’ of ‘inzicht in het leven’. Ayurveda komt oorspronkelijk uit India. Ayurveda is van alle tijden omdat ze een holistische benadering is die in harmonie is met de wetten van de natuur. In de westerse cultuur zoals de onze in Nederland kunnen wij veel voordeel hebben van de ayurvedische geneeskunde. Deze sympathieke geneeskunde is gestoeld op de menselijke maat en gericht op het in balans brengen van lichaam en geest. Het doel van de Ayurveda is ons te vertellen hoe ons leven kan worden beïnvloed, gevormd, uitgebreid en uiteindelijk beheerst zonder dat er ziekten en ouderdom aan te pas komen", aldus Maria.

Een oud gezegde uit India luidt: als je wilt weten hoe je lichaam morgen zal zijn, kijk dan naar wat je vandaag eet en naar je gedachten en gevoelens van vandaag. Dit wil zeggen dat wat je vandaag eet, doet, denkt en voelt, morgen haar uitwerking heeft op het lichaam en de geest en zelfs op ons gedrag. En dus op de totale gezondheid.

In alle levende organismen, dus ook de mens, zijn drie bio-energetische krachten (dosha’s) werkzaam; vata, de kracht van beweging, pitta, de kracht van transformatie en kapha, de kracht van structuur. Dit is de leer van de tridosha’s. Deze drie energetische krachten geven sturing aan de vijf elementen waar wij uit zijn opgebouwd: aarde, water, vuur, lucht en ether.

Ieder mens wordt geboren met zijn eigen unieke samenstelling van vata (lucht en ether), pitta (vuur en water) en kapha (aarde en water). Dit wordt geboorteconstitutie of prakriti genoemd. Deze constitutie geldt als blijvende blauwdruk gedurende het leven.

Wanneer deze blauwdruk door onze manier van leven verstoord wordt, raken wij uit balans. Wij gaan ons langzamerhand lusteloos en moe voelen en worden uiteindelijk ziek. Ziek worden begint dus met een verstoorde balans.

Maria: ,,In de Ayurveda kijken we op een holistische manier naar een persoon en het ziektebeeld. We bekijken de leef- en eetgewoonten, de emotionele en mentale toestand, genetische invloeden en andere externe omgevingsinvloeden van de persoon in relatie tot diens constitutie. Ayurveda is er op gericht om de balans tussen de drie bio-energetische krachten te herstellen. De behandelingen zijn dus persoonsgebonden en kunnen per persoon verschillend zijn voor dezelfde in westerse termen beschreven ziekte. Ayurveda doet een beroep op het zelfregulerend en daardoor zelf herstellend vermogen van de mens om zijn gezondheid te hervinden en te herstellen. De cliënt is dus actief betrokken bij de behandeling. In mijn praktijk geef ik voeding- en leefstijlconsulten, ayurvedische massages en coachingsgesprekken."

Men kan er terecht met allerhande klachten zoals burn-out, depressie, hoogsensitiviteit, stressklachten, huidproblemen (massage), spier- en gewrichtsproblemen (massage) en nog vele andere klachten. Vragen stellen kan per email via de website of telefonisch. Er is een gratis inloopspreekuur op 5 oktober 2018 van 15.00 uur tot 17.00 uur.

www.ayurvedapraktijksensum.nl

No Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bel me!
X