Hoe ik dikke vriendjes werd met de Ayurveda

Enkele jaren geleden kreeg ik een burn-out. Daar zat ik dan thuis op de bank. Ja, en wat nu? Van de huisarts kreeg ik een lijstje met drie therapeuten, die elk een wachtlijst bleken te hebben. Maar ik wilde nu aan de slag. Eigenlijk wilde ik niet praten maar ik wilde wel wat doen. Ik ben gezonder gaan eten, ik ging veel wandelen in de natuur en probeerde mezelf structuur te geven door iedere dag lopend de boodschappen te doen. Ik realiseerde me goed dat ik de enige persoon ben die mezelf kon helpen. Bewust worden hoe ik mijn leven leef en hoe ik mijn leven zou willen leven.
Ik kwam in gesprek met iemand die iets vertelde over de Ayurveda. Ik ben thuis op internet gaan zoeken en het boeide me enorm. En wat me zo aansprak is de preventieve kant van deze geneeswijze. De Ayurveda benadert alles van de positieve kant, dus vanuit gezondheid en welzijn en niet vanuit ziekte. Ayurveda gaat ook over het juist gebruiken van onze zintuigen, wat mijns inziens heel erg belangrijk is. We worden veel te veel blootgesteld aan geluid en visuele prikkels.
Het stond vast voor mij dat ik iets met de Ayurveda wilde doen, maar aangezien ik nog middenin mijn burn-out zat was ik niet in staat om ergens klassikaal les te krijgen. Daarom koos ik in eerst instantie voor een afstandsstudie. Langzaamaan leerde ik de Ayurveda kennen en de kennis kon ik weer gebruiken om mezelf te genezen. Toen ik uiteindelijk de burn-out achter me gelaten had ben ik me verder gaan verdiepen in de Ayurveda, en wel bij Robert Swami Persaud op de Hogeschool Ayurveda Geneeskunde. Daar leerde ik de klassieke Ayurveda, de bron van de Ayurveda. Daarbij leerde ik ook het masseren en het belang hiervan. In India is het heel gewoon dat je je laat masseren zo nu en dan. Het balanceert je lichaam en geest. Neem de verantwoordelijkheid van je gezondheid in eigen hand. Ik weet wat mijn constitutie is en ik weet dus ook welke voeding voor mij wel of niet gezond is. Geen calorieën tellen of een verbod op bepaalde voedingsmiddelen. Nee, vanuit je constitutie weet je wat goed voor je is en wat minder goed voor je is, maar je mag in principe alles eten. En als je dan kijkt naar leefstijl, bijvoorbeeld sporten en bewegen, welke sport past bij je constitutie? Hardlopen is momenteel heel erg in, maar je constitutie vertelt je welke sport het beste bij je past. Hardlopen is niet voor iedereen goed. De Ayurveda geeft zo veel praktische handreikingen. Sindsdien ben ik dikke vriendjes met de Ayurveda.

Bel me!
X