Wat is Ayurveda

Ayurveda betekent letterlijk 'inzicht in het leven'. Ayus is een sanskriet term voor 'leven' en Veda staat voor 'wetenschap' of 'kunst' of je zou ook kunnen zeggen 'inzicht'.

Het is belangrijk iets van Ayurveda te weten om te kunnen begrijpen wat Ayurveda kan betekenen voor mensen en hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ayurveda is van alle tijden omdat ze een holistische benadering is die in harmonie is met de wetten van de natuur. Ze is door alle tijden van generatie op generatie doorgegeven en is sinds ongeveer 5000 jaar geleden op schrift gesteld.

In de westerse cultuur zoals de onze in Nederland kunnen wij veel voordeel hebben van de Ayurvedische geneeskunde. Deze symphatieke geneeskunde is gestoeld op de menselijke maat en gericht op het in balans brengen van lichaam, geest en ziel.

Enkele kenmerken en voordelen van Ayurveda:

  • Ayurveda is de oudste geneeswijze
  • Ayurveda is gestoeld op de menselijke maat
  • Ayurveda gebruikt uitsluitend natuurlijke kruiden
  • Ayurveda verbetert de kwaliteit van het leven
  • Ayurveda pakt het probleem aan bij de bron
  • Ayurveda kent methoden waarbij het lichaam wordt ontdaan van afvalstoffen waardoor de weerstand aanzienlijk wordt verhoogd

Een oud gezegde uit India luidt: als je wilt weten hoe je lichaam morgen zal zijn, kijk dan naar wat je vandaag eet en naar je gedachten en gevoelens van vandaag. Dit wil zeggen dat wat je vandaag eet, doet, denkt en voelt, morgen haar uitwerking heeft op het lichaam en de geest en zelfs op ons gedrag, en dus op de totale gezondheid.

Verdere informatie over de Ayurveda kun je vinden in mijn blogberichten

Bel me!
X